Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 90

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




П`ятниця, 29 Бер 2024, 10:31
Вітаю Вас Гість | RSS
ВІДДІЛ ОСВІТИ БАХМАЦЬКОЇ РДА
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2017 » Лютий » 24 » Мова - це душа народу
16:27
Мова - це душа народу

              Це - матері мова. Я звуки твої

              Люблю, наче очі дитини...

              О мово вкраїнська!... Хто любить її,

              Той любить мою Україну, -

         саме ці поетичні рядки вірша Володимира Сосюри можна взяти епіграфом до всіх заходів, які відбулися в загальноосвітніх навчальних закладах району з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Чимало гарних слів почули учні та вчителі про нашу рідну українську мову, про любов до неї, про її значущість, мелодійність,  важливість та безсмертя. Мова – це той інструмент, який єднає націю, народність, народ до єдиного цілого. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Кожна школа долучилася до святкування, підготувавши низку різноманітних виховних, інформаційних чи театралізованих заходів.

         Так, у Митченківському НВК проведено свято «Мова – душа народу!», під час якого  звучала наша рідна мова у віршах, прислів’ях, скоромовках,  піснях. Школярі багато дізналися про те, що люди спілкуються між собою не лише за допомогою слів, а й жестів, барабанного бою, свисту, шепоту, різних символів.  Глибину й чарівність  української мови підкреслили вірші-тавтограми.

         У Бахмацькій ЗОШ І-ІІІ ст. №2  було  проведено  тематичну лінійку «Як парость виноградної лози, плекайте нашу мову…», конкурс читців «Мово моя материнська, квітни в душі і на устах»,   диктант єдності «Україна наша земля, наша Батьківщина», у ході яких учні знайомилися з творами українських поетів про рідне слово, удосконалювали культуру власного мовлення, навички художнього читання поезій, вокальні дані та артистизм, долучилися до культурної спадщини українців.

          Фестиваль юних мовознавців «Я і моя мова» відбувся в Бахмацькій ЗОШ І-ІІІ ст. №1, 8-А клас вирушив у віртуальна подорож «Рідна мова: тернистий шлях до волі», школярі долучилися до  Всеукраїнського диктанту єдності, ініційованого інститутом модернізації змісту освіти. Завершилися заходи виступ агітбригади «Розвивайся, рідне слово!».

          У Матіївському НВК було проведено  бібліотечну годину спілкування «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи!», де найменші вихованці прийняли участь у літературній вікторині «На галявині казок», а серед учнів початкових класів пройшов конкурс скоромовок «Друзі мови». У бібліотеці  діяла книжкова виставка «Допоки є Шевченка мова, то доти Україна є…». Завершився день виготовленням стенду-карти «Твоє обличчя на портреті України» та  засіданням круглого столу працівників закладу «Там, де живе рідна мова, живе український народ: уплив поезії на розвиток мовлення дитини».

        Під гаслом "Мова - це душа народу" відбулися просвітницькі заходи в Пісківській ЗОШ І-ІІІ ст., до яких долучилися всі учні школи. Лунала українська пісня, звучала поезія, проводились конкурси читців, виставка малюнків, а об’єднувало все це прагнення педагогів прищепити любов до рідної мови, розвинути таланти й виховати справжніх громадян України.

         Найбільш масовими та розмаїтими були заходи в Бахмацькій ЗОШ І-ІІІ ст. №5. Розпочався  день святковою лінійкою в початковій школі «Наша мова барвінкова». Потім більше 500 учнів долучилися до флешмобу «Диктант єдності».  Поетичний вернісаж «Мужай, прекрасна наша мово!» у 8-А класі провела Лагно Л.М. За участі працівників районного будинку культури відбулося  мовне свято «Красний, щедрий рідний край і мова наша солов’їна» (5-А клас, Гриненко Т.І.). Цікаво та змістовно пройшли позакласний захід «Квітни, мово, зірницями слова» у 2-Б клас ( уч. Воробей С.М.), виховний захід «Ну що б, здавалося, слова…»  у 8-Б класі (уч.Строга В.І.), виховна година «Я – українець! Я за єдину державну мову» в 6-А класі (уч. Костовська О.М.).

        Цьогорічне відзначення Міжнародного дня рідної мови вкотре продемонструвало таланти наших учнів та педагогічну майстерність їх наставників, сприяло підвищенню престижу української мови та популяризації творчості вітчизняних митців серед учнівської молоді.

Переглядів: 510 | Додав: bahm_VO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Copyright MyCorp © 2024